Next Gen RTX:
De 2e generatie in de lancering van een nieuw product is vaak de grootste sprong vooruit in vergelijking met de generatie die de vorig techniek vervangt, zoals bijvoorbeeld ook het geval was toen rasterization net nieuw was. Nu met de 2e versie van RTX, het vervolg op rasterization, is dat niet anders. De kracht en snelheid van de kaarten is behoorlijk toe genomen maar gelukkig is de prijs niet mee gestegen.

We beginnen met het vlaggenschip van “Ampere“, de “RTX 3080“:
Dit gaat voor veel mensen de ster van de show zijn aangezien deze kaart niet alleen “maar” 699.- dollar gaat kosten (wat waarschijnlijk rond de 720/750.- Euro gaat zijn), maar ook omdat hij volgens de presentatie tot wel 2x de prestaties heeft van een 2080. De kaart gaat de nieuwe PCI Express Gen 4 en het nieuwe “G6X” geheugen (10GB) gebruiken waardoor data aanzienlijk sneller verwerkt kan worden. Verder zal de 3080 een ge-upgrade Tensor core hebben en ruim dubbel de aantal Cuda cores ten opzichten van de 2080TI.

En dan de high/mid range, de 3070 :
De 70-serie is vaak de kaart die het meest verkocht wordt omdat hij “haalbaar” is voor fanatieke gamers die net wat meer geld uit willen/kunnen geven dan de starter/middel level kaarten zoals de 50 of 60-serie. Veel mensen die een 1080 hebben gekocht hebben verdeelt gereageerd toen de 2080 (dan wel Ti) uitkwam en ze zagen niet de boost in performance die ze gehoopt hadden, nu met deze nieuwe 70 serie zijn die zorgen weg want nu kunnen ze met een gerust hart hun 1080 vervangen door een kaart die sneller is dan een 2080Ti en toch maar 499.- dollar kost.

En dan…..de “Titan” van “Ampere”, de 3090:
Dit is een kaart voor de echte Hardware liefhebber die verder kijkt dan alleen gaming. Volgens Nvidia zelf is dit een “consumer” versie van de “RTX Titan“, die in de vorige generatie nog zo’n 2500.- kosten. Voor de presentatie werden er ook al mensen uitgenodigd om dit gevaarte uit te komen proberen op een 8K scherm waar games blijkbaar moeiteloos op 60 FPS draaiden,er werd echter niet vermeld op precies welke settings dit was maar het is nog steeds een behoorlijk prestatie, Met zijn 36 shader TFLOPS en 24GB G6x geheugen is dit echt een beest van een kaart maar daar hangt natuurlijk ook een flink prijskaartje aan. Hoeveel precies?, 1499.- dollar. De 3090 is al vanaf 24 september bij Nvidia en boardpartners te bestellen.

Nog meer veranderingen:
Wel zijn nogal wat andere dingen verandert aan het ontwerp zoals de koeling, SLI ondersteuning en plaatsing van de powerplug. Zoals de renders laten zien ziet de koeler er behoorlijk anders uit in vergelijking met de “Turing” serie, de ventilatoren zijn ook allebei voor andere doelen. De linker/voorste ventilator blaast koele lucht over de pcb (chipset), terwijl de rechtse/achterste ventilator de lucht in een push-pull opstelling door de kaart blaast en zo radiator/heatpipes koelt. Verder zal buiten de 3090 geen enkele kaart SLI meer ondersteunen en bij de 3080 en de 3070 zullen powerplugs in het midden van de kaart zitten in plaats van de rechterkant, dit maakt het een nieuwe uitdaging voor je kabelmanagement.

Een nieuwe 12-pin aansluiting?
Ja de kaarten van deze serie gaan een nieuwe, verticaal geplaatste 12-pin stroomkabel krijgen, maar gelukkig hoef je geen nieuwe voeding voor je pc te kopen om deze kaarten werkend te krijgen. De 12-pin stekker zal namelijk via een adapter verlopen in een 2x 8-pin die gewoon in je power supply past. De nieuwe stekker zal naar verluid voorlopig alleen nog maar op de referentie kaarten verschijnen al kunnen board-partners er wel voor kiezen om deze later ook te gebruiken.

Nu we het toch over voedingen hebben:
Seasonic en MSI hebben met hun nieuwe voedingen al aangekondigd dat ze deze nieuwe 12-pin kabel ondersteunen. MSI is nieuw op de voeding markt en brengt er meteen 3 uit de A650, de A750 en de A85. ,Ze zijn allemaal 80-plus gold modulair en hebben 10 jaar garantie. Het aparte is dat deze voedingen ook worden gebundeld met 12-pin kabel. Wanneer deze daadwerkelijk uitkomen is nog onbekend maar waarschijnlijk komen ze rond de tijd van de nieuwe grafische kaarten uit.

Mocht je alles nog eens op je gemakje terug willen kijken, Dan vindt je hieronder de presentatie van Jensen zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s