Tijdens het “Where Gaming Begins: Ep 2” event heeft AMD hun langverwachte Big Navi kaarten aangekondigd om het op te nemen tegen de laatste generatie NVIDIA kaarten.

De geruchten van de nieuwe lijn van videokaarten van AMD doen al lange tijd de rondte maar na lang wachten heeft het bedrijf eindelijke het doek gelicht op wat velen hopen dat een videokaart generatie gaat worden die het eindelijk op kan nemen tegen NVIDIA. De laatste generaties AMD kaarten waren over het algemeen aardige middenmoters maar zeker de laatste generatie kampte met een beperkte leverbaarheid en werd ook al snel weer geschrapt. Met de enorme stappen die Advanced Micro Devices heeft kunnen maken op het gebied van processors, waarbij de lange heerschappij van Intel lijkt te wankelen, zijn de verwachtingen voor de videokaarten gespannen.

De afgelopen maanden zijn er al hier en daar wat hints gedropt, zoals bijvoorbeeld bij het “Where Gaming Begins: Ep 1” event waarin AMD de nieuwste lijn desktop processors heeft aangekondigd. Deze presentatie werd afgesloten door de CEO Dr. Lisa Su die het nieuwe vlaggenschip in handen heeft.

De aankondiging werd door meer dan 250.000 mensen live op YouTube bekeken.

Inleiding

Tijdens de opening van de presentatie werd er natuurlijk gekeken naar wat AMD de afgelopen tijd bereikt heeft, zo zijn daar natuurlijk de nieuwe Xbox en Playstation die allebei hun chips gebruiken, werd er teruggekeken naar de eerste generatie RDNA en hoe de nieuwe generatie zich daartoe verhoudt. Dit verschil is behoorlijk want RDNA 2 is 50% sneller (per watt) dan de eerste RDNA en gaat nu ook dankzij een samenwerking met Direct X 12 ultimate ook Raytracing ondersteunen, al is dit op software niveau in plaats van hardware matig zoals bij Nvidia.

Nieuwe technieken

Alvorens we naar de kaarten zelf gaan kijken, zijn er wat nieuwe technieken waar AMD graag wat meer nadruk op wil leggen zoals bijvoorbeeld “Rage Mode” en “Smart Acces Memory”. Allebei deze technieken zorgen ervoor dat de AMD kaart die je koopt beter presteert. “Rage Mode” doet dit doordat je door één druk op de knop je kaart automatisch kunt overklokken en “Smart Acces Memory” zorgt ervoor dat de GPU sneller kan communiceren met het geheugen in de CPU, zodat informatie van de game sneller geladen kan worden (dit laatste is overigens alleen mogelijk met een Zen 3 processor en een 500 serie moederbord). Als je deze 2 technieken combineert zou je dit een FPS-winst van 2 tot 13 procent op kunnen leveren, die voornamelijk uit het Smart Access Memory worden gehaald, een techniek die we ook terugzien in de nieuwe consoles.

Als eerste de 6800XT

Dit is het nieuwe vlaggenschip van AMD en AMD’s antwoord op de RTX3080 Met een flinke base clock speed, die amd keer op keer “Gameclock” blijft noemen van 2015MHz en een boost clock van 2250MHz ligt dit al hoger dan bij de RTX3080. Maar dat is nog niet alles, want met 16GB geheugen (al is het GDDR6 en niet GDDR6X zoals bij het groene team) heeft het rode team ook flink wat meer geheugen op de kaart zitten en dat is iets waar vooral games in de toekomst, zeker in 4K meer gebruik van zullen gaan maken. Zoals hieronder te zien is kan de 6800XT zich prima meten met de concurrent. De 6800XT verschijnt op 18 november en gaat $649,- kosten.

 

AMD Radeon RX 6800 (het kleinere broertje en tegenhanger van de RTX 3070)

Deze heeft bijna dezelfde specs als de XT, maar weet met een lagere (1815MHz) clockspeed, 2105MHz boost clock, 128Mb Infinity Cache, 16GB GGDR6, 250W board power, toch meer performance te halen dan de 2080 Ti en ook deze kaart weet ook op 4K nog steeds alle bovenstaande games boven de 60FPS te houden. De Prijs van de 6800 wordt $579,- en komt ook op 18 november uit.

En dan AMD’s bomb drop : De AMD RADEON RX 6900 XT

Dezelfde grootte als een 6800 XT, met 80 compute units, 2015MHz game clock, 2250MHz boost clock, 128Mb Infinity Cache, 16GB GGDR6 en 300W. Deze kaart heeft de beste performance per watt ten opzichte van de eerste generatie RDNA. Op 4K kan deze kaart zich aardig meten met zijn directe concurrent de RTX3090 en in sommige games presteert de 6900Xt zelfs beter (Battlefield V, Borderlands 3, Call of Duty MW, Forza Horizon 4, Gears of War 5) .

Houd er bij deze benchmarks wel rekening mee dat de GPU gecombineerd is met een Ryzen Zen 3 CPU en dus gebruik maakt van “rage mode” EN “smart acces memory” . Dit alles met een Prijs van $999 en een releasedate van 8 december.


Nu is het te hopen dat AMD beter voor bereid is op de enorme vraag aan GPU’s tegenwoordig. Maar ik voorspel alvast dat als je niet op release op de “refresh” knop blijft duwen, je ook hier achter het net gaat vissen. Veel succes allemaal.

Hieronder kun je de Presentatie nog eens op je gemak terug kijken.

 

Disclaimer: houd er altijd rekening meer dat deze benchmarks door AMD zelf zijn gepubliceerd. Als je een grafische kaart van dit soort bedragen aan wil schaffen is het goed om eerst 3rd party reviews (zoals bijvoorbeeld een Tweakers of verschillende tech-Youtubers ) te raadplagen alvorens een aankoop te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s