Vanuit het niets kwam de aankondiging van Phil Spencer “Xbox and @Bethesda have worked together for years. We share similar passions and beliefs. Proud to welcome them to Team @Xbox“. Waarmee hij kenbaar maakte dat Zenimax en alle studios nu bij team Xbox horen.

Met deze enorme overname laat Microsoft flink hun spierballen zien, want in de gaming industrie was namelijk alleen de overname van Supercell door Tencent meer waard. Met 7,5 miljard USD is dit een flinke zet die door Microsoft misschien wel op het perfecte moment bekend gemaakt werd, aangezien de Game-pass zo vlak voor de launch van de nieuwe consoles nu nóg waardevoller wordt voor de Xbox.

Na alle aankopen van de afgelopen jaren zoals Mojang, Double Fine, 343 Studio’s, Obsidian en Ninja Theory was Microsoft al aardig aan de weg aan het timmeren, maar met deze aankoop komen nu ook studio’s als Id-software, Arkane studio’s, Machinegames en natuurlijk de studios van Bethesda zelf in het groene team terecht. Gelukkig heeft Microsoft wat meer gedaan met de studio’s die ze gekocht hebben dan andere studio’s (looking at you EA!). Zo is bijvoorbeeld een Obsidian is enorm gegroeid en heeft de ruimte gekregen om zich te ontwikkelen.

Gaat Microsoft nu bepalen waar Bethesda’s games uitkomen? Zijn het alleen maar Xbox exclusives? Komt er een Fallout: New Vegas 2? Laten we ze één voor één behandelen. Ja, Microsoft mag nu beslissen waar de games gaan uit komen, maar als we naar voorgaande deals kijken zal Microsoft de deals die al gemaakt zijn met partijen onderling gewoon honoreren. Zo zal het groene team bijvoorbeeld games als Ghost Wire en Deathloop uitgeven op de Playstation 5, maar blijven deze games ook een jaar lang exclusief voor PS5 ondanks dat ze nu van Microsoft zijn. Daarentegen zullen games Als Starfield en The Elder Scrolls 6 misschien wel exclusief zijn voor de Game-Pass. Het antwoord op die laatste vraag? Alleen tijd zal het leren, Obsidian heeft zover in ieder geval nog niets uitgesloten.

 

Al met al is dit wel een erg goed getimede move van Microsoft zeker omdat de Pre-orders voor de nieuwe Xbox series S en X op 22 september van start gaan. Als Microsoft zo door gaat wordt de Game Pass wel bijna een te goede deal om aan je voorbij te laten gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s