Spellbreak, de nieuwe Battle Royale van Proletariat, die wapens vervangt voor magie.

Met de deur in huis:

Meteen maar even een disclaimer, Normaal gesproken heb ik persoonlijk niks met Battle Royale games, vooral ook omdat ik er nooit het nut van in zag om 100 spelers te overleven voor wat skins en bragging rights. Maar met de komst van een Fall Guys en nu Spellbreak blijken er door de variatie toch steeds meer leuke games in het genre te vinden te zijn voor de mensen die (zoals ik) niet zo skilled zijn in Shooters.

Het verhaal en de wereld:

In deze Battle Royale neem je de rol aan van een ‘Vowbreaker’, een soort magiër die in het begin de taak had om de wereld te beschermen tegen het gebruik van magie. Maar zoals de naam als zegt: je bent een vow-“Breaker”. Je bent dus al beïnvloed door de magie en nu vecht je (tegen 99 anderen dus) voor je vrijheid en om uiteindelijk de sterkste te worden.
De wereld waar deze game plaatsvindt heet ‘The Hollow Lands’ en speelt zich af na een gebeurtenis die in de lore ‘The Fracture’ wordt genoemd. De grafische stijl van deze game leent zich perfect om de wereld en animaties overtuigend en spectaculair over te laten komen en doet met vlagen denken aan Dauntless en Breath of the Wild. Het geluid voor alle spells is variërend genoeg om er achter te komen welke Skill een tegenstander gebruikt en door het 3D-geluid hoor je zelfs uit welke richting die vuurbal komt.

Spells in plaats van guns.

Hetgeen dat deze game onderscheid van de vele, vele battle royale games die er tegenwoordig zijn is dat je je trouwe sniper of assault rifle verruilt voor vuur, ijs en nog vier andere soorten magie. Als fervent warlock speler (mages come at me) in World of Warcraft PvP en Arena is dit een erg aanlokkelijk concept om in een grote open wereld te proberen. Je controleert je magie door middel van een “Gauntlet“; een grote handschoen die je één van de zes soorten magie laat gebruiken. Aan het begin van de battle kies je de eerste soort magie die je kunt gebruiken, je hebt de keuze uit, Fire, Ice, Toxic, Lightning, Stone en Wind. Met deze skills heb je de keuze uit een “normale” aanval en een grotere “Area Of Effect ” aanval. Maar dat is nog niet alles natuurlijk. Gedurende de battle kun je meerdere handschoenen vinden en aandoen en die geven je dan de optie om twee verschillende normale en Aoe-spells te gebruiken. Even een voorbeeld: Stel je kiest in het begin voor Fire en daar vind je een Toxic handschoen bij, nu kun je deze spells niet alleen apart gebruiken maar ook combineren door bijvoorbeeld een gifwolk te laten exploderen met een vuurbal. Of je maakt je “Wall-of-fire “ nog dodelijker door deze ook nog eens Toxic te maken. Zo hebben bijna alle verschillende soorten magie wel een soort chemie met elkaar, wat de creativiteit van spelers alleen maar ten goede komt. Buiten de twee handschoenen heb je ook nog een “Rune” vast die je nog een extra skill geeft maar deze is of meer mobiliteitsgericht zoals een Springstep Teleportation,Improved flight,een Dash, of een Featerfall, of deze skill zorgt er voor dat je onzichtbaar kunt worden of vijanden kan zien door muren. Dit is echter nog niet alles. Aan het begin van de match kun je een Mind, Body en Spirit Talent kiezen die je tijdens de match een kleine buff geven. Tijdens de battle kun je dus in schatkisten niet alleen nieuwe magie handschoenen, Runes, potions en armor vinden maar kun je ook nog eens Scrolls vinden die je talents weer (tot 3x) krachtiger maken.

Practice makes perfect.

Zoals je misschien al merkt gaat deze game net wat dieper dan de meeste Battle Royale games en dat maakt het nou juist wat interessanter. Er zijn namelijk zo veel verschillende soorten combinaties in Magie, Talents, Scrolls, Runes en armor dat het af en toe wat overweldigend kan aanvoelen en daarom is de “Practice-mode” een uitkomst. Hier worden alle items in de game op een groot speelveld gedropt en kan je naar hartenlust alle verschillende combinaties uitproberen.

Cross saves én cross platform:

Spellbreak is gratis en nu uit op zowel de PC, de Xbox One, de PlayStation 4 en de Nintendo switch. Het mooie van deze game is dat deze niet alleen Cross platform is zodat je tegen iedereen op verschillende platformen kan spelen en dus sneller volle matches krijgt, maar ook dat de game cross-saves heeft zodat je, als je van platform verandert, niet al je voortgang kwijt bent. I’m looking at you, GTA V.

Conclusie:

Spellbreak voelt aan als een “easy to learn, but hard to master” battle royale met een kleurrijke artstyle en genoeg variatie aan spells en skills om zich staande te kunnen houden in het huidige BR-genre. Voor mij een dikke 8.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s