Geen paniek, je tijdmachine is nog steeds niet werkend, maar de remaster van Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 geven je wel de perfecte balans tussen nostalgie, gameplay en een verdraaid goede soundtrack.

In 1999, speelde ik op 12-jarige leeftijd op een stoffige zolderkamer, omringd met half volle blikjes cola en zakken chips, met wat vrienden voor de allereerste keer Tony Hawk’s Pro Skater. Buiten dat de game ontzettend gaaf was, we elkaar konden uitdagen wie de beste trick-combo kon neerknallen en de “story”-mode ontzettend puik was, was de soundtrack er eentje die ik tot op de dag van vandaag nog bij me draag. Een jaartje later kwam Tony Hawk’s Pro Skater 2 uit, die het eerste deel uit het water blies met verbeterde gameplay, grotere maps, meer easter-eggs en bovenal een knaller van een soundtrack.

Afgelopen mei kondigde Activision de remaster van deze 2 games aan, in samenwerking met Vicarious Visions, die al eerder aan de THPS reeks werkte. Hoewel Vicarious Visions eerder werkte aan de handheld versies van de THPS-games, kregen ze ditmaal de touwtjes in handen voor de algehele remaster.

De allereerste aanraking met de remaster was in dit geval de Warehouse Demo die je bij een pre-order een aantal weken van te voren al mocht spelen. Vanaf moment éém voelde het weer als vanouds. Pakweg een week of 2 à 3 later, mocht ik dan eindelijk met volle teugen genieten van de volledige game.

De game ziet er natuurlijk op de eerste plaats fantastisch uit. De reimagination van de levels qua texturen, de geüpgradede goals, cosmetics van de skaters en niet te vergeten subtiele verandering aan de belichting en water effecten, voelt alsof je weer thuiskomt. De game mag er dan wel ontzettend goed uit zien, maar dit doet niet af aan de Tony Hawk’s Pro Skater-vibe. Vanaf de eerste seconden van de game had ik de smaak weer te pakken. De controls zijn praktisch hetzelfde, met enkele upgrades die uit latere games voort zijn gekomen zoals een revert en acid drop.

Toevoeging zijn onder andere een aantal nieuwe skaters, kleding, decks, geüpgradede goals (zo zijn subway tokens nu subway cards) en natuurlijk de multiplayer mode. In deze multiplayer modes heb je dingen als de klassieke trick-attack, hoogste score, graffiti (wat we voorheen kende als ‘tag’) en vele varianten hiervan. Er zijn hierin ook twee verschillende opties die je kan checken, waaronder Jams en Competitive. De Jams hebben een meer laid back sfeer en hangt er weinig af van het uiteindelijke resultaat, waar de Competitive mode met ranks gaat. De subtitel hierbij is ook “This is where the Pro’s come and play”, niet voor de beginner!

Buiten de classic feel geeft de game ook een wat gemoderniseerde vibe mee. Hierbij zijn sommige spots die je vroeger zonder problemen raakte nu een stuk lastiger, simpelweg omdat de hitboxes kleiner en specifieker zijn. Ik ben er persoonlijk nog steeds niet over uit of dit nu een goede toevoeging is of niet, aangezien de hitboxes soms hierdoor ook wat “vreemder” zijn. De easter eggs zijn weer als vanouds, evenals de vele dingen die je kan unlocken. Het is inderdaad zo dat je door de initiële playthrough binnen 4 uur aan het einde staat, echter zijn dit niet de games die je één keer speelt en aan de kant schuift. De 100% completions, de full-stats op elke skater, de hidden skaters en zelfs de hidden parks lijken hier daadwerkelijk te zorgen voor eindeloos speelplezier.

Al met al een puike remaster. Voor de nostalgische (bijna) grijze man als dat ik zelf ben, maar ook voor de wat jongere generatie is dit een must-have in je game-bibliotheek als je fan bent van de oude games of simpelweg op zoek bent naar een dijk van een soundtrack.

Tony Hawk’s Pro Skater is nu verkrijgbaar op PS4, Xbox One en voor PC op de Epic Store. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s