In de hevige strijd tussen Apple en Epic Games, hebben we de afgelopen tijd veel zien gebeuren. Van het verwijderen van Fortnite uit de Apple store naar aanleiding van een video gebaseerd op Apples ‘1984’ reclame, tot aan het dreigen van het verwijderen van alle Unreal Engine games. Een rechter besloot onlangs echter dat dat laatste niet zomaar mocht.

Afgelopen maandag verschenen de twee advocaten die beide mediamagnaten representeren voor de rechter, dit via een heuse Zoom-Call, om de rechtszaak tussen Epic en Apple van start te laten gaan. Zoals we inmiddels weten, klaagt Epic hierin Apple aan, in verband met de 30% commissie die Apple neemt op in-app-aankopen die gedaan worden via Fortnite. Hierbij vindt Epic dat een te hoog bedrag hun ontnomen wordt aan inkomsten, voor een app die slechts gehost wordt door Apple. Apple heeft aangegeven dat dit in hun Terms of Service staat, maar heeft ook in het verleden te kennen gegeven dat het niet altijd super strikt is hiermee.

Na een pers-release van Epic met een video die duidelijk Apple op de hak nam en Epic een in-app link plaatste waarbij de betaalmethode van Apple omzeild werd, haalde Apple direct de Fortnite app offline en bracht hier een statement over uit.

The App Store is designed to be a safe and trusted place for users and a great business opportunity for all developers. Epic has been one of the most successful developers on the App Store, growing into a multibillion dollar business that reaches millions of iOS customers around the world. We very much want to keep the company as part of the Apple Developer Program and their apps on the Store. The problem Epic has created for itself is one that can easily be remedied if they submit an update of their app that reverts it to comply with the guidelines they agreed to and which apply to all developers. We won’t make an exception for Epic because we don’t think it’s right to put their business interests ahead of the guidelines that protect our customers.

Inmiddels heeft een rechter besloten dat het gebruik van de Unreal Engine, waar Epic Games eigenaar van is, niet zomaar geweerd mag worden uit de Apple Store, wat dus betekent dat de developer accounts voorlopig nog niet verwijderd zullen worden en Epic met de engine voorlopig veilig lijkt. Hierbij is ook de uitspraak gekomen dat Fortnite echter voorlopig niet terug zal komen. De rechter zegt hierbij dat Epic zelf gezorgd heeft voor de problemen waar ze nu in zitten.

Hoewel dit pas de eerste ronde is in de race van rechtszaken die we voorlopig zullen zien tussen de twee, zullen er nog vele volgen. Waar dit uiteindelijk heen zal gaan, zal slechts de toekomst ons kunnen vertellen. Vooralsnog lijkt het een basisschool-esque vechtpartij tussen de 2 grootste bullenbakken van het schoolplein en zijn het vooral de gamers die hieronder zullen lijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s